Rhodos weer en klimaat

Rhodos weer en klimaatRhodos is niet alleen de zonnigste plek van Griekenland, maar van heel Europa. Het klimaat van het Griekse eiland kenmerkt zich door warme en vaak droge zomers in combinatie met milde vochtige winters. In de wintermaanden kan er veel neerslag vallen, met nameĀ  in de bergachtige gebieden. De zomers zijn door de ligging tegen Turkije aan en dichtbij Afrika vaak heet. De verkoelende noordenwind Meltemi is eerder een briesje dan een storm.

Rhodos heeft de meeste zonnige dagen per jaar in Europa

In totaal heeft Rhodos bijna 270 zonnige dagen per jaar. Dit is zelfs meer dan op Cyprus of op het Griekse eiland Kreta. Vanaf mei is de dagtemperatuur vaak al boven de 25 graden en ook in oktober is een dagtemperatuur van 30 graden geen uitzondering. De minimumtemperatuur in de maanden juli en augustus komt zelden onder de 20 graden en in na zonsondergang blijft het vaak nog lang warm. September en oktober zijn heerlijk nazomermaanden en prima voor een strandvakantie. Mei en juni zijn de mooiste reismaanden voor Rhodos. Het eiland is dan mooi groen en het is overdag nog niet te warm en te druk. Prima reisperiode voor een wandelvakantie of cultuurvakantie.

Zeewatertemperatuur 238 dagen per jaar om in te zwemmen

Zwemmen in de zee rond Rhodos kun je gemiddeld 238 dagen per jaar. de zeewatertemperatuur is dan met 20 graden of warmer aangenaam om in te duiken. In de zomermaanden kan het zeewater langs de stranden op Rhodos opwarmen tot wel 26 of 27 graden. In januari en februari kan de zee fris zijn met temperaturen van 15 of 16 graden.

Vanaf eind april meer dan 20 graden

Op Rhodos is de gemiddelde temperatuur vanaf eind april 20 graden of warmer. In februari en maart kan het overdag met de zon erbij al ’s zomers aanvoelen. Niet ongewoon zijn in deze maanden dagen met 25 graden of warmer. De nachten zijn dan echter nog fris en de dagen kort. Januari en februari zijn de koudste maanden op Rhodos met gemiddelde temperaturen van 12 tot 13 graden. Overdag wat warmer en in de nachten wat koeler. Juli en augustus zijn de warmste maanden met gemiddeld 26 a 27 graden. Overdag loopt de temperatuur op tot 32 of 35 graden en ’s nachts daalt het kwik tot 21 a 25 graden.