Rhodos stad

Molentjes in Rhodos stadRhodos stad is één van de mooiste historische steden van de Middellandse Zee. Gemiddeld wonen er ongeveer 80.000 mensen permanent, maar in de maanden van april tot en met oktober is dit aantal veel hoger door toeristen. De stad ligt in het noorden van Rhodos en het oude gedeelte grenst voor een groot gedeelte aan zee. De stadsmuren, in totaal meer dan vier kilometer lang, schitteren hier nog steeds langs de weg.

Rhodos behoort tot de top vijf van cruisebestemmingen en in de haven van Rhodos stad zie je dus regelmatig grote schepen varen en aanmeren.

Mandraki haven, herten en windmolens

De oude stad leent zich uitstekend voor een mooie wandeling, waar je onderweg mooie foto’s kunt  maken en genieten van cultuur, smalle straatjes en verborgen pleintjes. Het paleis van de grootmeester is mooi te zien vanaf de haven van Mandraki evenals de fraaie nieuwe Agora. De torens van het oude kasteel steken boven de oude stad uit en geven een schitterend vergezicht. De ingang van de Mandraki haven wordt bewaakt door een hert en hinde; één van de herkenningspunten van Rhodos. Langs de haven aan de oostkant staan drie windmolentjes verscholen achter de luxe jachten en zeilboten. Vanaf de Evangelismos kerk, bij de ingang van de haven, kun je zowel van de molentjes als van de St Nicolaas vuurtoren en hertenbeelden een mooie foto maken.

Wandelen door het historische Rhodos stad

Je kunt de “oude stad” via verschillende ingangen bewandelen. Bijvoorbeeld bij Pili Eleftherias (vrijheidstoren) vanuit de haven of verder naar het oosten bij de Thalassini poort. Het middeleeuwse stadscentrum is een monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Socrates straat is de winkelstraat in het oude centrum en komt uit het gezellige en fraaie Hippocrates plein. Een prima plek voor een lunch, diner, kop koffie of een biertje. Neem voor een wandeling ruimschoots de tijd en reken erop dat je een halve dag nodig hebt om alles goed te bekijken.

Rhodos stad bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in de oude stad van Rhodos zijn het Agirokastrouplein vlakbij de vrijheidstoren, het archeologisch museum in het Ridderhospitaal met kunstwerken uit de Myceense tijd, de indrukwekkende Ridderstraat, het paleis van de grootmeester, de stadsmuren rond de ridderstad, de Thalassini poort, de Amboise poort, de Suleiman moskee en het Hippokratesplein met zijn cafe’s.

Boven op de Monte Smith, ook wel Sint Stefanos heuvel genoemd, kun je de overblijfselen bekijken van een hellenistisch stadion in het fraaie park. Bovendien zijn het kleine theater en de tempel van Apollo Pythios bezienswaardig. Van hieruit krijg je gratis een schitterend uitzicht over stad en is het een romantische plaats om te genieten van de zonsondergang tijdens je vakantie.